24 kwietnia obchodzimy Europejski Dzień Śniadania, który ma przypominać o tym, jak ważną rolę dla zdrowia człowieka odgrywa ten pierwszy posiłek w ciągu dnia. Według zasad zdrowego żywienia w ciągu dnia powinniśmy spożywać 4-5 posiłków co 3-4 godziny. Taki rozkład posiłków ułatwia utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi i właściwej masy ciała. Śniadanie powinno stanowić 25-30 proc. dziennego zapotrzebowania na energię, dlatego nie powinniśmy go pomijać. A wiedza jak się odżywiać jest jednym z podstawowych filarów zdrowego życia. W związku z czym uczniowie klas IV –VIII przynieśli zdrowe produkty takie jak np. soki, owoce, warzywa, nabiał, z których z odrobiną fantazji przygotowywali dania na najważniejszy posiłek dnia – śniadanie. Najważniejszym co trzeba podkreślić jest to, że wszyscy uczniowie pracowali samodzielnie i zaangażowaniem.

« of 2 »